Здравната система е подложена на натиск не заради повишаване броя на хоспитализираните с тежки случаи на коронавирус, а защото по последни данни близо 110 хиляди здравни работници или един на всеки десет в Кралството, отсъства от работа заради положителен тест за COVID-19 и задължителната седемдневна самоизолация.

В Англия учениците ще бъдат тествани поне веднъж преди да се завърнат за новия срок тази седмица. Въвежда се и задължително носене на маски в класните стаи.

"Това е изискване, с което казваме на училищата, че е много по-добре за няколко седмици да има маски в класните стаи, за да намалим ръста на разпространение. Това ще държи децата в клас, в училище, а "Омикрон", да се надяваме, извън класната стая", обясни Надим Захауи, министър на образованието.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че в момента има близо 2 милиона свободни часове за поставяне на трета доза ваксина и призова хората да ги използват.

"Направете го сега. Това може да промени света. По-голямата част от хората, които са в отделения за интензивно лечение, за съжаление, не са били ваксинирани и за съжаление огромното мнозинство или около 90% не са били с трета доза", каза той.

С две дози ваксини са близо 84% от британците, а с три – близо 60 на сто.

Въпреки че здравният министър заяви, че британците трябва да се научат да живеят с коронавируса, това засега е доста трудно постижимо.

Една от водещите железопътни компании спря влаковете си, защото голяма част от персонала ѝ е с COVID-19, има отменени стотици полети, както и затруднения с обществения градски транспорт и снабдяването със стоки и консумативи заради отсъствието на служители, които са в задължителна самоизолация с по-леко протичащия "Омикрон".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!