Броени часове делят Обединеното кралство от посрещането на Новата година.

За втори път Окото на Лондон обаче няма да избухне във впечатляващи фойерверки, с които да отбележи първите минути на 2022 г.

Планираното бляскаво парти за 6500 души на "Трафалгар скуеър" беше отменено от организаторите заради COVID-19 и факта, че един на всеки 20 лондончани е бил с COVID-19 миналата седмица по данни на британската Национална статистическа служба.

Премиерът Борис Джонсън обаче отказа да въведе нови ограничения, въпреки абсолютния рекорд от над 180 хиляди новозаразени с вируса. В новогодишното си обръщение той отдаде значение на ваксинирането.

"Обръщам се към всички, които все още не са се ваксинирали напълно. Към хората, които смятат, че болестта не може да им навреди - вижте тези, които влизат в болница сега, това може да сте вие. Вижте отделенията за интензивно лечение и ненужното страдание на тези, които не са получили бустер, това може да сте вие. Така че направете ваксинирането вашето решение за промяна в Новата година – много по-лесно, отколкото да започнете да отслабвате или да си водите дневник. Сложете си ваксина и направете нещо, което ще направи 2022 г. щастлива Нова година за всички нас", призова той.

Нощните клубове са затворени в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия за новогодишната нощ, но остават отворени в Англия.

Хората, които планират да празнуват с компания, са призовани да се тестват предварително. В момента обаче антигенните тестове, които са безплатни в страната, са дефицитни и здравната служба спря да ги доставя до домовете на желаещите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!