Американският разобличител Едуард Сноудън е подал молба за предоставяне на временно политическо убежище в Русия, съобщава АФП, като се позовава на изявление на руски адвокат, разговарял с бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ.

"Молбата е внесена до руските власти", чрез Федералната служба за миграция (ФМС)", заявява пред агенцията адвокат Анатолий Кучерена.

"Точно се разделихме", допълва юристът слевд срещата си с Едуард Сноудън.

"Обясних му всички тънкости на процедурата и изискванията на законодателството. Тъй като Сноудън не може да напусне транзитната зона на летището (бел. ред. "Шереметиево"), служител ФМС ще дойде при него с необходимите документи", разказва пред "Интерфакс" адвокатът.

Процедурата по разглеждане на молбата на Едуард Сноудън ще отнеме до три месеца, през което време той ще получи официален документ, който ще му позволява да пребивава в Русия и да се придвижва на нейна територия, уточнява ИТАР-ТАСС.

Временно политическо убежищев Русия може да се предоставя за срок от една година и да се удължава на всеки 12 месеца.

Преди седмица Едуард Сноудън даде пресконференция на московското летище "Шереметиево", по време на която обяви, че възнамерява да поиска временно политическо убежище в Русия, за да може да разполага с възможности за придвижване, преди да се установи за постоянно някъде.