На московското летище "Шереметиево" около 16:15 часа българско време започна срещата между бившия служител на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън и представители на руски и международни правозащитни организации.

По-време на срещата Ед Сноудън заяви, че се нуждае от гаранции за безопасен транзит до Латинска Америка, където няколко държави, Еквадор, Боливия, Никарагуа и Венецуела се съгласиха да му предоставят политическо убежище.

Бившият агент изказа специални благодарности на техните правителства, както и на това на Русия, за желанието им да му помогнат.

Той обяви още, че приеме временно политическо убежище в Русия, преди да се насочи към Латинска Америка, за да има време да се организира и да пътува отново.

Международните наблюдатели припомнят, че руският президент Владимир Путин вече заяви, че Сноудън може да остане в Русия, ако спре да разгласява американски държавни тайни.

Пред присъстващите журналисти и правозащитници, Едуард Сноудън е потвърдил, че приема условието да не вреди повече на САЩ с разкритията си.

По-рано днес бе съобщено, че разобличителят Едуард Сноудън, човекът без държава, който от месец юни пребивава в транзитната зона на летище „Шереметиево” в Москва, ще се срещна с адвокати и представители на правозащитни организации в района на аеропорта.

Източници на агенция „Интерфакс” съобщиха, че след срещата бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) ще направи специално изявление, за да изрази позицията във връзка с кампанията водена от САЩ срещу него, заради която са изложени на опасност граждански полети към Латинска Америка.

Според информацията на руските медии на срещата са били поканени ръководителите на руските представителства на Amnesty International, Transparency International, Human Rights Watch, полската правозащитна организация "Кридо Легал" и др.

Правосъдието в САЩ повдигна обвинения в шпионаж срещу Едуард Сноудън и обяви международния му паспорт за невалиден, след което 30-годишният ИТ-експерт отправи молба за политическо убежище до над 20 държави, уважена до момента от три – Боливия, Венецуела и Никарагуа.