Съединените щати обещаха нова помощ от 1 милиард и 500 милиона долара за Украйна в първия ден от конференцията за мир.  В Швейцария са лидери и организации от 100 държави.

България е представена от служебния премиер Димитър Главчев.

В планинския курорт украинският президент Володимир Зеленски търси подкрепа, докато Русия провежда офанзива близо до Харков и всекидневни ракетни удари по електрическата мрежа.

„Възгледите, идеите и лидерството на всяка нация са еднакво важни за нас. Вярвам, че тук, на срещата на върха, ще станем свидетели на създаването на история“, коментира Зеленски.

Конференцията е най-голямото събитие за Украйна след началото инвазията. Русия не е поканена, а важният ѝ съюзник - Китай отказа участие. Според анализатори това намалява шансовете за напредък.

Вчера руският президент Владимир Путин постави ултиматум за мир - Киев да се откаже от 4 области. Последва категорично отхвърляне от Володимир Зеленски.

„Не ми се струва особено ефективно като предложение за преговори да се каже на Украйна, че трябва да се изтегли от Украйна“, коментира премиерът на Италия Джорджа Мелони.

На двудневния форум ще бъде обсъден предложения от Киев план за прекратяване на войната, както и ядрената заплаха, продоволствената сигурност и хуманитарните нужди в Украйна.