Украйна ще победи Русия и отново ще стане свободна държава, заяви британският премиер Борис Джонсън във видеообръщение към украинската Върховна Рада (б.р. парламентът на Украйна), предаде „Ройтерс“.

С тези думи Джонсън стана първият световен лидер, който се обърна към украинските депутати след нахлуването на Русия в края на февруари.

Джонсън заяви още, че "военната машина на Путин се е разбила върху непоклатимия украински патриотизъм" и допълни, че войната е разкрила "историческата глупост" на Путин и че свободните медии, върховенството на закона, свободните избори и стабилният парламент са "най-добрата защита срещу опасностите на произволната власт".

На този фон Великобритания ще увеличи военната си помощ за Украйна, с 300 милиона британски лири, по-специално с предоставяне на радари и дронове, допълни Джонсън.

"Днес мога да обявя нов план за помощ, предоставена от британското правителство и възлизаща на общо 300 милиона британски лири, включваща радари за локализиране на артилерията, обстрелваща градовете ви, тежкотоварни дронове за снабдяване на вашите сили и хиляди устройства за нощно виждане“, заяви британския премиер в речта си, изнесена по видеоконферентна връзка от Лондон.  

През следващите седмици Обединеното кралство ще изпрати противокорабни ракети "Бримстоун", противовъздушни системи "Стормър" и бронирани превозни средства за евакуация на цивилни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!