"Аз съм брюкселец", заяви на френски и фламандски държавният секретар на САЩ Джон Кери днес в белгийската столица, където пристигна да поднесе съболезнования и да предложи помощта на САЩ след джихадистките атаки от вторник, съобщи Франс прес.

"Je suis Bruxellois" - "Ik ben Brussel", каза Кери на обща пресконференция с белгийския премиер Шарл Мишел.

"САЩ се молят и скърбят заедно с вас за близките ви, жестоко отнети от вас, и за многото ранени при тези жалки атаки", заяви държавният секретар. Той съобщи, че сред загиналите има и американци, без да уточни броя им. Но високопоставен служител каза, че семействата на двама американци са били информирани за гибелта им при нападенията, предаде Асошиейтед прес цитирана от БТА.

"САЩ стоят твърдо зад Белгия и другите страни в Европа пред лицето на тази трагедия", продължи Кери и предупреди, че светът няма да спре битката срещу „Ислямска държава”, поела отговорност за атентатите.

"Всички ние, представляващи безчет националности, имаме послание до онези, които са вдъхновили или извършили нападенията тук или в Париж, или в Анкара, Тунис, Сан Бернардино и навсякъде другаде: Няма да ни уплашите. Няма да ни спрете. Ще се върнем с още по-голяма решимост, с по-голяма сила и няма да се успокоим, докато не заличим вашите нихилистични убеждения и малодушие от лицето на земята", заяви той.

Шарл Мишел благодари на Кери за визитата, окачествявайки я като силен сигнал на солидарност. "Много е важно за нас днес да получим вашата подкрепа", каза той и поднесе съболезнования за американските жертви. Белгийският премиер подчерта, че страната му ще продължи да участва в операциите на възглавяваната от САЩ коалиция срещу Ислямска държава. В състава на коалицията са шест белгийски изтребителя Ф-16.

Кери ще се срещне по-късно с белгийския крал Филип. Преди това той разговаря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, посочи АФП.