Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че заповедта за арест на руския му колега Владимир Путин, издадена от Международния наказателен съд, е оправдана, предаде АФП. 

Тя е по обвинения във военно престъпление за депортиране на украински деца.

"Този ход е много силен", заяви Байдън в Белия дом. 

Той отбеляза, че Съединените щати не са член на Международния наказателен съд.

Москва отрече обвиненията и заклейми заповедите като "възмутителни".

Малко вероятно е обаче този ход на МНС да успее, тъй като съдът няма правомощия да арестува заподозрени без съдействието на правителството на дадена страна.

Русия не е страна членка на МНС, което означава, че съдът няма правомощия там.

Тази заповед обаче може да се отрази на пътуванията на Путин в чужбина, защото той ще може да бъде арестуван, ако попадне в някоя от 123-те държави членки на съда.

Владимир Путин е едва третият президент, на когото е издадена заповед за арест на МНС.

Президентът Байдън каза, че въпреки че съдът също няма влияние в САЩ, издаването на заповедта „прави много силна крачка“.

Организацията на обединените нации публикува доклад по-рано тази седмица, според който принудителното извеждане на украински деца от Москва в райони под неин контрол, се равнява на военно престъпление.

Украинският президент Володимир Зеленски от своя страна заяви, че Путин е отговорен за депортирането на хиляди украински деца. 

"Вече са регистрирани повече от 16 хиляди случая на принудително депортирани деца. Но реалният брой може да е много по-голям. Извършването на подобна престъпна операция нямаше да е възможно, ако не беше наредено от човека, който е начело на държавата терорист", каза той.