Американският президент Джо Байдън използва остри думи по адрес на Кремъл. Много световни лидери от трибуната на годишната среща на Общото събрание на ООН осъдиха действията на Москва.

Байдън обвини Русия, че е "нарушила безсрамно" основополагащите принципи на Устава на ООН.

"Тази война цели чисто и просто да премахне правото на Украйна да съществува като държава, както и правото на украинците да съществуват като народ", каза Джо Байдън от трибуната на Общото събрание на ООН. Той заклейми руското нашествие, извършено от страна постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

Джо Байдън каза още, че докладите за руски зверства срещу мирни граждани в Украйна "би трябвало да смразят кръвта" на всички, независимо къде живеят.

Американският президент добави, че новите ядрени заплахи, отправени от руския му колега Владимир Путин срещу Европа, показват "безразсъдно пренебрежение" към отговорностите на неговата страна. Русия е подписала Договора за неразпространение на ядрени оръжия, напомни Байдън.

"Ние ще продължим да бъдем солидарни срещу руската агресия. Точка", заяви американският президент.

Според Байдън никой не е заплашвал Русия и никой освен нея не се е стремил към конфликт. Войната в Украйна е дело на един човек, подчерта той, визирайки Путин. Русия трябва да бъде държана отговорна за всякакви военни престъпления, извършени в Украйна, изтъкна още Байдън.

„Това е опасна и безотговорна реторика, не е нещо ново, правил го е много пъти. Той много добре знае, че ядрена война никога не трябва да бъде водена и не може да бъде спечелена и ще има безпрецедентни последствия за Русия. Поради тази причина НАТО засили присъствието си в източните части на Алианса. Как ще реагираме зависи от ситуацията и от това какво оръжия може да използват, но най-важното е да предотвратим това да се случи“, заяви от своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Путин, със своята война и имперски амбиции, ще се откаже само ако види, че не може да спечели тази война. Той разрушава не само Украйна, но и руши своята собствена страна. Затова няма да приемем никакъв мир, диктуван от Русия и никакви фалшиви референдуми“, каза германският канцлер Олаф Шолц.

„Русия трябва да осъзнае, че няма как да наложи волята си чрез военни средства, дори и с цинизъм да "добави" към тях подобия на референдуми в бомбардирани и окупирани територии“, заяви френският президент Еманюел Макрон.

„Благодаря на всички приятели и партньори на Украйна за принципното и твърдо осъждане на опитите на Русия да наложи нови псевдо референдуми“, заяви от своя страна украинският президент Володимир Зеленски.