Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън планира да инвестира 2 трилиона долара за възобновяеми енергийни източници през следващите четири години, ако бъде избран.

Както съобщи агенция “Блумбърг” бившият вицепрезидент Байдън, планира САЩ да преминат към 100% зелена енергия до 2035 г., а не, както беше обещано по-рано до 2050 г.

Сумата е по-висока от обявената миналата година 1,7 трилиона долара и е част от сделка с прогресивното крило на партията и сенатора Бърни Сандърс, който се бореше за номинацията, но след оттеглянето на кандидатурата си подкрепи Байдън като кандидат за президент.

Байдън представи плановете си на донорската конференция снощи, на която каза, че не трябва САЩ да чакат до 2050 г., а да предприемат незабавни стъпки, за да се освободят от вредните емисии и да се премние към чиста енергия от възобновяеми източници както в промишлеността, така и в транспорта.

Беше представен и план за въвеждане на субсидии за американци, подобни на тези в ЕС, за закупуване на електрически, хибридни и водородни автомобили с предаване на бензинови и дизелови автомобили.

Предложенията са част от Зеления нов курс на прогресивните демократи, представен от нюйоркския конгресмен Александрия Окасио-Кортес, губернаторът на Вашингтон Джей Инсли, сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън и други видни демократи.