Бившият американски вицепрезидент Джо Байдън обеща да се бори и срещу расизма и за реформи в полицията след смъртта на тъмнокожия Джордж Флойд. Демократът ще се изправи срещу действащия държавен глава Доналд Тръмп на президентските избори през ноември. 

В статия във в. "Лос Анджелис таймс" Байдън говори за отдавна необходими, конкретни политики за промяна на системния расизъм: ”Ако бъда избран за президент, се ангажирам да създам комисия за контрол на националната полиция до 100 дни от встъпването ми в длъжност", обеща Байдън.

Той допълни, че е нужно всеки полицейски департамент в страната да направи всеобщ преглед на начина, по който наема нови служители, на тяхното обучение и на техните практики за деескалация, като федералното правителство ще осигури средствата и ресурсите за извършването на реформите.

"Но ние не можем да чакаме едно ново ръководство да направи реформите", каза той и призова Конгреса да предприеме незабавно действия, за да бъде обявена за незаконна техниката на задържане, при която има задушаване, да се спре трансферът на военни оръжия на местната полиция и да се подобри контролът и отчетността, а също и да се създаде стандартен модел относно използването на сила от полицаите.

По думите му САЩ се нуждае от справедливост и действителна реформа на полицията, за да се увери, че случилото се с Флойд няма да се повтори и да е “поредният хаштаг”.