Американският президент Джо Байдън обяви бедствено положение в щата Тексас, в големи части от който няма ток или има сериозни проблеми с водоснабдяването поради необичайно мразовитото време, съобщи днес Федералната служба за управление на извънредните ситуации (ФЕМА).

Милиони жители на Тексас, най-големият производител на петрол и газ в САЩ, са без електричество, а близо половината жители на щата вчера нямаха вода. Повече от 20 души починаха в резултат на зимната буря и рязкото застудяване.

Обявяването на тежко природно бедствие дава възможност за оказване на федерална финансова помощ на хората в щата, включително съдействие за временно настаняване, жилищни ремонти и предоставяне на заеми с ниски лихви.

Байдън обмисля също да посети Тексас, за да инспектира федералните действия при първата кризисна ситуация (като се изключи пандемията), с която се сблъсква, откакто преди месец стана президент.

Белият дом работи в тясно сътрудничество с губернатора на Тексас Грег Абът - републиканец, който първоначално не признаваше победата на Байдън на изборите през ноември миналата година.

Всички електроцентрали в щата отново работят и въпреки това над 195 000 домакинства вчера сутринта все още нямаха ток, а в 160 от общо 254 окръга в Тексас водоснабдяването беше прекъснато, сочат данните на щатската Комисия по качеството на околната среда.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!