Възможно ли е изчезнал преди пет години германски милиардер, който е обявен за мъртъв, все още да е жив и да живее в Русия?

RTL твърди това в разследване по случая "Карл Ериван Хауб", бивш директор на компанията за търговия на дребно "Тенгелман", която притежава големи вериги магазини. През последните години слуховете и разследванията около живота на Хауб не спират.

Той изчезна по време на ски през 2018 г. Сутринта на 7 април в 7:30 часа в швейцарското планинско село Цермат той излязал от вратата на петзвездния се хотел. Небето било безоблачно, а условията по пистите по-добри. Хауб искал да стигне до станцията на кабинковия лифт.

Камера за наблюдение от най-високата ски зона в Алпите заснема тогавашният главен изпълнителен директор на „Тенгелман“ да напуска планинската станция на кабинковия лифт „Малкия Матерхорн“ на надморска височина от 3820 метра. Същата вечер той не се връща в хотела си. А телефонът му бил изключен още по-рано през деня. Първите предположения са, че той е паднал в цепнатина. Разполагал и с твърде малко дрехи за ниски температури.

58-годишният мъж е наследник на многомилиардна корпоративна империя. Четири дни след изчезването му планинските спасители, които се борят да го намерят, съобщават, че шансове за оцеляване вече няма.

Следват семейни наследствени спорове между вдовицата на Хауб и неговите братя. Появяват се и твърдения за злоупотреби за десетки милиони фирмени средства, изтекли към Русия. Съобщава се и че Хауб е забранил допълнителни проверки след подозрителни доклади от одитния отдел. През годините той се движи с охрана. Твърди се, че е следен както от свои бизнес партньори, така и от членове на семейството си.

Според RTL има нови доказателства, че бизнесменът е именно в Русия и че кадри от камери за наблюдение са го заснели.

Репортери на медията работят върху книгата „Досетата Тагелман“ от две години и сега представят обобщени изводи в ефира на телевизията.

Те изразяват съмнения около инцидента и показват доказателства за двойнствен живот на изчезналия.

С помощта на адвокат екипът на RTL разглежда запис от камера за наблюдение от Москва, пристигнал от израелско-американска разследваща агенция.

Съобщава се, че биометричната система за наблюдение на града е регистрирала Хауб, както и че той е получил руско гражданство.

Според репортерите записи от 2021 г. са били представени на брат на бизнесмена в Германия. Била е и платена голяма сума на шефа на сигурността на „Тенгелман“ за намирането на Хауб.

След като смъртта на Карл Хауб беше обявена, акции за милиарди бяха продадени на неговия брат Кристиан.

Репортерите на RTL говорят и за мрежа от руски бизнес партньори на Хауб. Данните от мобилния телефон на Хауб пъл разкриват дългогодишна връзка с рускиня. Германските журналисти вече са предали резултатите от разследванията си на прокурор.