Два взрива избухнаха на терминала за заминаващи на брюкселското летище „Завентем”. Официално се съобщава за 14 загинали и 35 тежко ранени.

От българското Министерство на външните работи (МВнР) съобщиха, че при атаката на летището няма пострадали българи.

Появиха се любителски кадри от летище „Завентем” минути след взривовете:

Двете бомби са взривени малко преди 08:00 ч. сутринта. Властите са открили и трето взривно устройство, което не е детонирано. Вследствие на единия взрив се срутва покрива на салона за чакащи. Прозорците на сградата за изпочупени.

Белгийски следователи потвърдиха, че става въпрос за самоубийствен атентат. До тялото на самовзривилия се терорист са открити автомат "Калашников" и невзривен пояс с експлозиви. Свидетели съобщават, че непосредствено преди взривовете са се чули изстрели от автоматично оръжие, както и викове на арабски език.

Летище „Завентем” е евакуирано, като всички полети са отменени или се пренасочват. Летището се намира на 11 км от града и през него минават повече от 23 млн. души годишно.

Всички полети от София към "Завентем" са отменени. От МВнР съветват да се избягват пътувания до Брюксел, а сънародниците ни, които вече са там, да не излизат от домовете си.

Малко след експлозиите на летището взривове разтърсиха и белгийското метро.

Атаките станаха само четири дни след залавянето на най-издирвания терорист Салах Абдеслам в кв. „Моленбек” в Брюксел.

Белгийските власти вдигнаха на заплаха от терористични атентати до последната най-висока степен.