Двама служители на Търговското представителство на Руското посолство ще напуснат страната ни, съобщиха от посолството на Русия в България.

„На 23 септември т.г. съветник-посланикът на Посолството на Русия в София беше поканен във Външното министерство, където му беше връчена вербална нота за обявяване на служители на Търговското представителство за „персона нон грата“ в съответствие с чл.9, пар.1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г.“, се казва в съобщение на руското посолство.

В него се посочва, че на руската страна „не са били предоставени доказателства, че те са осъществявали дейност, която е несъвместима с техния статут“.

„Със съжаление сме принудени да констатираме, че безоснователно изгонване на двамата руски дипломати не отговаря на традиционно конструктивния характер на двустранните отношения.

Въпросните служители ще напуснат страната в посочения в нотата срок. Руската страна си запазва право за ответни реципрочни мерки, се посочва в съобщението.

По-рано днес Министерството на външните работи на България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата. Руското посолство бе уведомено с нота. Двамата дипломати имат 72 часа да напуснат страната. Според информация на прокуратурата те са събирали информация, представляваща държавна тайна.

Срещу тях е било заведено и досъдебно производство, но то е спряно, тъй като се ползват с дипломатически имунитет.

Изгонването на руски дипломати от България няма да остане без отговор, заяви председателят на комисията за международни отношения в Държавната дума

Решението на българските власти да изгонят руски дипломати няма да остане без отговор, то също така уронва отношенията между двете страни. Това е заявил днес пред журналисти в Москва председателят на комисията за международни отношения в Държавната дума Леонид Слуцки, цитиран от ТАСС.

"Демаршът на София за изгонване на дипломати на Руската федерация, разбира се, няма да остане без симетричен отговор от руска страна. Остава да съжаляваме, че по този начин се нанася съществена вреда на руско-българските отношения", добави Слуцки.

Той отбеляза, че с обявяването на двама руски дипломати за персона нон грата България е "попълнила списъка на държавите, раздуващи (…) шпионски скандали срещу Русия".