Българското Министерство на външните работи експулсира двамата руски дипломати, за които по-рано днес стана ясно, че са разследвани за шпионаж у нас, предаде „Ройтерс“.

Минути по-късно информацията беше потвърдена и от Външно.

Руското посолство е уведомено с нота. Двамата дипломати имат 72 часа да напуснат страната.

Прокуратурата обяви, че от 2016 г. до настоящия момент, двамата са търсили държавна и служебна тайна за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника.

Посолството на РФ у нас

Те са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи са обещавани и предоставяни финансови облаги.

На този етап от руското посолство запазват мълчание. Засега остава загадка кои са българските граждани, сътрудничили на руските шпиони.

Припомняме ви, че това е вторият шпионски скандал само в рамките на годината, в който са замесени руски дипломати. През януари, страната ни обяви за персона нон грата други двама служители на мисията на Москва у нас.  

Не е за първи път

През 2019 г. председателят на движение "Русофили" Николай Малинов беше обвинен в престъпление срещу Републиката. Прокуратурата обяви, че план с участието на чуждестранни организации е предвиждал закупуване на активи за стотици милиони, финансиране чрез тях на медии и създаване на партия, която да промени геополитическата ориентация на България към Русия.

Бизнесменът Константин Малофеев и пенсионираният генерал от КГБ Леонид Решетников бяха обявени за персона нон грата у нас. Беше изгонен и първият секретар на руското посолство, като Москва реагира реципрочно.

Първият шпионски скандал у нас след Студената война е свързан с бившия военен разузнавач Яни Янев. През 2001 година той е задържан, докато се опитва да предаде папка с документи пред руското посолство. С него е обвинена и началничка на секретна секция във военното министерство. Трима руски дипломати са отзовани в Москва.

През 2009 г. Румъния арестува и осъди българина Петър Зикулов и румънеца Флорисел Аким за шпионаж в полза на Украйна. Според публикации в пресата крайният адресат на събираната от тях информация е била Русия.