Федералната авиационна администрация започна разследване на инцидент на полет на United Airlines, при който са пострадали двама пътници, когато пилотите са реагирали на предупреждение от бордовата система за сблъсък във въздуха, пише Си Ен Ен.

От United Airlines съобщават, че когато полет 2428 от Нюарк, Ню Джърси, се е снижавал към международното летище в Сан Франциско миналия четвъртък, той „е забавил снижаването си, за да отчете друг самолет на по-малка височина“.

Двамата пострадали пътници са откарани в болница, се казва в изявление на United Airlines. Единият е получил сериозни наранявания, а другият – по-леки.

Данните на FlightRadar24 показват, че полет на Southwest Airlines е бил на 900 м под полета на United Airlines, а полет на SkyWest - на 300 м.

В изявление на Федералната авиационна администрация се казва, че не е имало критично приближаване на двата самолета.

 

Аудиозапис от LiveATC.net е уловил момента как пилотите обявяват спешна медицинска помощ, като казват на ръководителите на въздушното движение в Оукланд, че „някой може да си е счупил глезена и има пътници, които са пострадали“.

От United Airlines съобщиха за Си Ен Ен, че по време на инцидента един от пострадалите пътници не е бил на мястото си с предпазен колан.

Националният съвет за безопасност на транспорта все още не е започнал разследване, но негов говорител заяви, че все още се събира информация.

На 12 септември полет на Alaska Airlines трябваше да прекъсне излитането си в Нешвил поради пресичането на същата писта от друг полет.

Два дни преди това краят на крилото на Airbus A350 на Delta Air Lines се удари в по-малък самолет, докато двата самолета рулираха, в резултат на което опашката на единия се откъсна.