Тримата извършители на кървавия атентат срещу редакцията на сатиричния седмичник „Шарли Ебдо” в Париж са били идентифицирани от полицейските власти, съобщи френското издание „Льо Поан” късно вечерта в сряда.

Новината съобщиха и авторитетните издания „Льо Монд” и „Либерасион”, като последното посочи, че официални източници отказват да я потвърдят „на този етап”.

Според информацията на електронното издание на вестника това са двамата братя Саид и Шериф Куаши, съответно на 34 и 32 години, и двамата известни на полицията. Те са били разпознати по личната карта на единия, намерена от разследващите в изоставения автомобил Ситроен С3, с който терористите напуснаха местопрестъплението.

Третият им съучастник е изпълнявал ролята на шофьор – това е 18-годишният бездомник Хамид Мурад.

Двамата братя са родени в 10-ти арондисман (един от 20-те административни района на Париж) в семейството на двама родители, имигранти от Алжир, които имат френско гражданство, уточнява „Либерасион”. Останали сираци като малки.

Братята имат досиета за дребни престъпления. Двамата обаче се радикализирали, сочи още полицейската информация, цитирана от „Льо Поан”.

Снимка: Twitter

По-младият – Шериф, през 2008 г. е бил осъден на три години затвор за участие в канал за трафик на френски джихадисти към Ирак. Според „Либерасион” той е арестуван на 25 януари 2005 г. пред дома на проповедник в покрайнините на Париж, преди да замине за Дамаск. Ислямистката секта, към която принадлежал – La filière des buttes Chaumont, се е разпаднала преди три години. В нея участвали десетина парижки младежи и е свързвана с организацията на няколко атентата. Шериф, който по това време работел като разносвач на пица, е бил арестуван, защото планирал да напусне Франция и да замине на джихад. Според защитника му пред съда тогава младежът "пиел, пушел, нямал брада и имал приятелка, за която планирал да се ожени".

Оттогава двамата братя полагали огромни усилия да заличат следите си в базите данни на службите за сигурност. Двамата се преместили в североизточния град Реймс, където са съсредоточени усилията на разследващите атентата срещу „Шарли Ебдо” към този момент. През нощта срещу четвъртък там започна операция по издирването им.

Все още никоя терористична организация не е поела отговорност за атентата. Поддръжници на радикалната организация „Ислямска държава” и на други джихадистки групировки похвалиха атентаторите в интернет сайтове, които използват като свои канали.

Правителствата в Европа изразиха притеснения от евентуални бъдещи атаки от страна на свои граждани, които се връщат от бойните полета на Сирия и Ирак, и вероятно ще затегнат мерките за сигурност.

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел