160-километров Кръстен ход до завода крепост „Азовстал“ в Мариупол ще проведе Киевският митрополит Онуфрий от Украинската православна църка от днес до Възкресение Христово, съобщава православният портал „Двери“.

Епископи, свещеници и миряни ще изминат 160 километра от руския град Орехов до Мариупол, чиито последни защитници са се окопали в металургичния комбинат. Целта е да помогнат за извеждането на цивилните граждани, които се крият в подземията на завода, ранените войници, както и телата на загиналите.

Снимка: УПЦ МП

„С дълбока болка наблюдавам случващото се тези дни в град Мариупол. Чувството на сърдечна скръб ни кара в навечерието на главния християнски празник - Възкресение Христово, да обърнем внимание на необходимостта от спасяване на онези, които, оставени в многострадалния град Мариупол, са в хуманитарна катастрофа. И до днес в града остават голям брой цивилни граждани, сред които много деца и възрастни хора. Ранените военнослужещи се нуждаят от спешна медицинска помощ. Телата на загиналите трябва да бъдат предадени на семействата им за подходящо погребение“, обяви митрополит Онуфрий.

Той настоява за прекратяване на огъня и хуманитарен коридор за преминаване на Кръстния ход.

Вчера Русия обяви, че няма да щурмува „Азовстал“, за да не понасят силите ѝ допълнителни загуби и ще затегне обсадата на индустриалната зона. В същото време Москва отказа да прекрати огъня по време на празниците.

Митрополит Онуфрий е глава на Украинската православна църква, която е подчинена Московската патриаршия. От 2018 г. на територията на страната има призната от Вселенската патриаршия автокефална Православна църква на Украйна. Разколът има сериозна политическа проекция – след началото на войната Онуфрий напусна Киев, а много от църквите на УПЦ минаха към ПЦУ или техните свещеници спряха да поменават патриарх Кирил Московски, който публично подкрепя действията на Кремъл.