Вселенският патриарх Вартоломей връчи декрета за  независимостта на новосъздадената украинска църква на нейния ръководител – митрополит Епифаний. Събитието се състоя в църквата „Свети Георги” в Истанбул.

Връчването на така наречения томос е историческо събитие. С него се признава независимостта на украинската православна църква от Москва, към която тя беше обвързана от 1686 г. Залогът е голям, тъй като става въпрос за контрола върху 12 000 енории на територията на Украйна.

На практика, досега в страната имаше три православни църкви: едната – под контрола на Москва, другата – на Киев, и трета автокефалната православна църква. Сега последните две стават част от новата независима църква.

Русия категорично не приема това решение. Според Москва, под нейна юрисдикция са почти всички православни, живеещи в страните от бившия Съветски съюз, тоест, над 100 милиона души. За сравнение, Вселенският патриарх се счита за духовен лидер на около 300 милиона православни християни по цял свят.

Снимка: EPA

Новата църква беше благословена от Вселенския патриарх Вартоломей на празнична литургия по случай Богоявление. На нея присъства украинският президент Петро Порошенко, както и много негови сънародници.

Макар и независима, новата украинската църква, според текста на декрета, не може да назначава епископи или да създава свои подразделения извън пределите на страната. Освен това, тя не може самостоятелно да произвежда Свещено миро – необходимо за извършване на богослужения.

Снимка: EPA

Това, обаче, може да прави другата православна църква в Украйна, която е под върховенството на Русия и която ще продължи да функционира самостоятелно. За много хора, всичко това е просто поредният епизод от обтягането на отношенията между Киев и Москва.

Утре, когато се чества Коледа според Юлианския календар, в Киев се очакват всенародни тържества по повод независимостта на Украинската православна църква.