Владимир Путин отмени щурма на индустриалната зона "Азовстал" в Мариупол.

"Смятам, че предложеното щурмуване на индустриалната зона е нецелесъобразно. Заповядвам да се отмени“, нареди Путин на военния министър Сергей Шойгу.

Путин обясни заповедта си със съображения за опазване на живота на руските военни. 

"Това е случай, в който трябва да мислим, т.е. винаги трябва да мислим, но в този случай още повече за опазването на живота и здравето на нашите войници и офицери. Не е необходимо да влизаме в тези катакомби и да пълзим под земята над тези промишлени съоръжения там", подчерта президентът, пише Би Би Си, цитирайки ТАСС.

Вместо това руският президент поиска районът, в който се укрива последната украинска съпротива в града, да бъде блокиран.

"Блокирайте тази индустриална зона, за да не прелети и една муха", каза още руският президент.

Путин също така инструктира Шойгу да предложи отново на всички, които все още не са сложили оръжие, да го направят.

"Руската страна ще гарантира живота им и ще се отнася към тях с достойнство в съответствие със съответните международни правни инструменти. На всички ранени ще бъде оказана квалифицирана медицинска помощ", заяви президентът.

Шойгу докладва на Путин, че целият Мариупол е под контрол, а бойците са блокирани в завода "Азовстал".

На този фон Киев призовава за незабавен хуманитарен коридор за извеждане от зоната на близо 1000 цивилни и 500 ранени военни. Според Москва силите ѝвече контролират изцяло Мариупол.

В същото време премиерите на Испания и Дания са в Украйна в знак на солидарност, а Лондон наложи санкции на няколко руски генерали.