Хиляди маймунки са измъчвани, докато са отглеждани в домашни условия. Собствениците им произвеждат атрактивни кадри с тях, които публикуват в социалните мрежи, за да събират реакции. Макаците са физически и психически малтретирани, показва доклад на обединението Social Media Animal Cruelty Coalition (SMACC), в което участват 20 организации за защита на животните.

Природолюбителите посочват, че социалните платформи не успяват да защитят маймунките.

Снимки: SMACC

Най-популярни са видеоклиповете, в които макаци, отглеждани като домашни любимци, са обличани с тесни дрехи и носят памперси. Коментарите към тях най-често са „О, колко сладко“, придружени от забавни емотикони.

Смущаващо е, че има създатели на съдържание, които заснемат сексуално насилие над млади макаци - понякога представяно като къпане или почистване на гениталиите им.

Снимки: SMACC

Понякога дори се стига до умишлено умъртвяване на животните. В десетки случаи малките макаци са заснемани и под въздействието на наркотици.

Това отношение към маймунките, които най-често все още са бебета, може да им причини дълготрайни физически и психологически увреждания. Обличането на макаците в рокли и поставянето на обувки им причинява дискомфорт и може да ограничи естествените им движения.

Снимки: SMACC

Бебета макаци, които се купуват за отглеждане в домашни условия, най-често са отделени от родителите си на много ранна възраст, понякога, когато са само на няколко дни.

Това разделяне и непознатата социална среда може да им причини също тежки психологически и емоционални увреждания, включително стрес и поведенчески проблеми. Малките макаци често могат да бъдат видени да смучат пръстите си, което е механизъм за справяне, който им помага при раздялата и претърпяната загуба.

Снимки: SMACC

Хранителните дефицити при домашните примати също са често срещани, при много от тях откриват диабет заради неправилно хранене.

Когато домашните маймуни достигнат зрялост, те може да започнат да показват проблемно поведение и дори да наранят стопаните си. Много от тях често сметка са връщани в специални центрове или са пускани на свобода в дивата природа, където шансът им за оцеляване е много малък.

Поведението на макаците може да бъде погрешно изтълкувано. Сърфиращите в мрежата виждат ухилени маймунки, което обаче е признак за силен стрес, страх и агресия.

Макаците не са опитомени животни като кучета или котки. Те са диви животни и техните нужди не могат да бъдат задоволени в човешка среда.

Снимки: SMACC

Между септември 2021 г. и март 2023 г. SMACC регистрира 1226 публикации във Facebook, Instagram, TikTok и YouTube, показващи макаци, отглеждани като домашни любимци.

Съдържанието варира от привидно „невинно“ отношение до насилие и изтезание над животинките. Общите гледания са над 12 милиарда.

Изводите от изследването показват:

При 13% от съдържанието има умишлено психологическо изтезание - макаците са умишлено накарани да изпитват страх и страдание чрез плашене, дразнене и подвеждане с храна.

При 12% има физическо измъчване, побой, изгаряния, ампутиране на крайници и измъчвания до смърт.

Снимки: SMACC

При 60% от публикациите има пряко физическо малтретиране на макаци, гледани в домашни условия.

Наличието на такова съдържание е регистрирано най-много във Facebook - 60%, YouTube -24%, и TikTok - 13%

Във видео в YouTube, което има четири милиона гледания, се вижда маймуна с цветна риза, панталони, обувки и раница, която се движи, докато изпитва затруднения, и накланя главата си в различни посоки. Надпис във видеото посочва, че това е "първият учебен ден" на маймуната.

От SMACC предупреждават, че когато потребителите на социалните мрежи харесват, коментират и споделят подобно съдържание, те неволно подкрепят мъчението над животни. Популярното съдържание се популяризира допълнително с нарастването на ангажираността, мотивирайки създателите му да създават повече. 

Снимки: SMACC

Има случаи, при които макаците са удряни и пляскани от собствениците си, за да ги дисциплинират. Някои влогъри поставят макаците в опасни ситуации, за да заснемат реакциите им или да заснемат себе си как спасяват животното.

В поредица от видеоклипове могат да се видят бебета маймуни, окачени на дънери в бързо течаща река, застрашени от подхлъзване и удавяне.