Археолози са открили над 100 странни артефакта от нефрит от каменната епоха във вътрешна Монголия, които хвърлят повече светлина върху произхода на китайската цивилизация.

Сред реликвите, открити в археологическия обект Юанбаошан в град Чифън, са 3 нефритени дракона с различни цветове и размери, всеки от които е на възраст над 5000 години, посочва „Индипендънт“.

Един от нефритените дракони, с размерите на длан и изумруденозелен цвят, е най-големият по рода си,. Той е открит в Северен Китай, съобщава агенция „Синхуа“.

Тези „дракони със свински глави“ се различават значително от по-съвременните изображения на митичния звяр. Те са свързани с културата Хоншан от каменната епоха, която някога е процъфтявала във Вътрешна Монголия и близките провинции Ляонин и Хъбей.

Тази древна култура е известна с изработването на едни от най-ранните нефритени артефакти в света, особено като част от погребалните ритуали.

„Разнообразието от открити нефритени артефакти запълва важни празнини в разбирането ни за използването на нефрит от тази древна цивилизация“, казва Сун Джинсун, директор на Института за културни ценности и археология на Вътрешна Монголия.

Човешките останки и керамиката, открити на мястото, показват, че артефактите наистина принадлежат на културата Хоншан.

 

Снимка: National Museum of History, Taiwan

Досега са разкопани повече от 1100 обекта от културата Хоншан, предимно в югоизточната част на Вътрешна Монголия и западната част на Ляонин.

Откритата при последните разкопки могила е най-голямата открита досега във Вътрешна Монголия, свързана с културата Хоншан.

Обектите на тази култура са и едни от най-ранните примери за китайското изкуство фън шуй, което използва астрономията, за да открие връзките между хората и Вселената.

Една от реликвите, открити при последните разкопки, е нефритена украса за глава, наподобяваща артефакт, изработен от друга далечна култура в днешната провинция Анхуей.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK