Допълнителен месец за оценка на Плана за възстановяване и устойчивост на България. Новината беше потвърдена от Брюксел. По плана България трябва да получи 6 милиарда евро. Припомняме ви, че това е трето отлагане за оценка на документа от Брюксел. Новият срок е 15 април. 

През следващите няколко дни ще имаме готовност да кажем, че всички технически параметри на Плана за възстановяване и устойчивост са постигнати, каза тази вечер във Варна премиерът Кирил Петков, който посети Центъра за подкрепа на бежанците от Украйна в Двореца на културата и спорта. 

Той уточни, че е разговарял с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По думите му тя е изразила недоумение от излязлата у нас информация, че управляващите не се справят и го е уверила, че страната ни се движи с перфектна скорост. 

Нека никой да не се упражнява с политическа реторика на база на фалшиви новини, допълни Петков. Ток призова, който иска да знае как стоят нещата реално, да се чуе с Европейската комисия. 

Премиерът коментира още, че няма как страната ни да плаща милиони евро на Русия за ремонт на самолети. По думите му трябва да се видят и други възможности, като най-важното за България е пилотите ни да не губят летателната си способност. Петков допълни, че се надява при предстоящото посещение на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин да се коментира и тази тема. Страната ни ще получи своите F-16, но дотогава пилотите ни трябва да могат да летят с тях, посочи Петков. 

В отговор на въпрос има ли нужда от засилване на сигурността по границата ни премиерът каза, че вече е ясно, че вместо конструктивен диалог с Руската федерация имаме вражеска страна, която атакува друга славянска държава. Това е факт и не може да се игнорира, посочи Петков и допълни, че оттук нататък трябва заедно с НАТО и Европейския съюз, като едно, да имаме координирана стратегия на базата на новата опасност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!