Европейският съюз ще отхвърли британското искане за преговори за прехода след брекзит и бъдещия търговски пакт, ако Ирландия не е доволна от офертата на Лондон за статута на границата със Северна Ирландия, каза днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

Преди да предложа на евролидерите ръководни насоки за прехода и бъдещите отношения с Обединеното кралство, първо ще се консултирам с ирландския премиер Лио Варадкар дали британското предложение удовлетворява ирландското правителство.

"Нека бъда много ясен: ако предложението на Обединеното кралство е неприемливо за Ирландия, то ще е неприемливо и за ЕС", заяви Туск след среща в Дъблин с Варадкар.

"Обединеното кралство трябва да предложи правдоподобни, конкретни и изпълними решения, които гарантират, че няма да има твърда граница, какъвто и да е изходът от преговорите" с ЕС, каза Варадкар пред журналисти след срещата.

ЕС даде на Лондон 4 декември за краен срок да поеме ангажимент за ирландската граница – една от трите теми, които иска да уреди преди започването на втората фаза от преговорите за брекзит.

Това може да стане още на следващата среща на върха на 14 и 15 декември, отбеляза Франс прес.

Ако бъде върната границата между двете Ирландии след брекзита, това може да предизвика шок в икономиките им, които са тясно свързани. Възможно е да бъде изложено на опасност и мирното споразумение от 1998 г. в Северна Ирландия, известно като "споразумението от Разпети петък".