Американският президент Доналд Тръмп заплаши Ирак с много строги санкции, ако американските военни бъдат принудени да напуснат страната.

Изказването на държавния глава дойде, след като вчера иракският парламент гласува за прекратяването на присъствието на чужди военни на своята територия.

Пред журналисти Тръмп заплаши, че на Ирак ще бъдат наложим санкции „каквито Багдад не е виждал досега“.

САЩ има много скъпа военно-въздушна база там, чието изграждане е струвало милиарди долари. Изграждането ѝ струваше милиарди долари, много преди моя мандат. Няма да си тръгнем, докато не ни платят разходите за нея, допълни американският президент.

Въпросът за присъствието на чуждестранни военни сили в Ирак назря след убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани в атака на американски безпилотен дрон близо до международното летище в Багдад.

В Техеран хиляди се събраха за погребението на генерала.

Церемонията, на която се чуха заплахи за отмъщение, беше водена от върховния духовен лидер на Иран Аятолах Али Хаменей, в присъствието на иранския президент Хасан Рухани и наследника на убития генерал Есмаил Гаани.

Сулеймани ще бъде погребан утре в родния си град.

Вчера Иран съобщи, че повече няма да спазва ограниченията за обогатяване на уран, складирането му или изследванията по силата на Международното ядрено споразумение.

Страната все пак ще продължи да сътрудничи, както досега с Международната агенция за атомна енергия.