Иран премахва всички лимити за обогатяване на уран.

По този начин Техеран се отдалечава от сключените с Франция, Германия, Великобритания, Русия, Китай и САЩ ангажименти от 2015 г за ограничаване на ядрената си дейност, пише "Ройтерс".

Въпреки това страната ще продължи да сътрудничи с Международната агенция за атомна енергия. 

"Иран ще продължи ядреното си обогатяване без ограничения и въз основа на техническите си нужди", се казва в изявление, цитирано от държавната телевизия.

В изявлението се казва, че страната ще се върне към изпълнение на задълженията си по ядреното споразумение, ако бъдат премахнати икономическите санкции срещу нея.  

През 2018 г. президентът на САЩ заяви, че Вашингтон се оттегля от споразумението, като в същото време налага санкции срещу Техеран. Решението на Тръмп доведе до ескалация в отношенията между двете страни и сериозно наруши петролната търговия на Иран.

Решението на Иран идва на фона на продължаваща напрежението между Вашингтон и Техеран след смъртта на върховния военен командир на Иран генерал Касем Сюлеймани.

Той беше убит при американски въздушен удар в Багдад.

Също така по-рано днес иракският парламент гласува и прие законопроект, според който всички чуждестранни военни сили на територията на страната трябва да бъдат изтеглени.