Доналд Тръмп спечели първичните избори в Южна Каролина, побеждавайки Ники Хейли в родния ѝ щат, предава Ройтерс.

Така той се доближава до третата си поредна номинация от Републиканската партия за кандидат за президент и потенциален реванш срещу президента от Демократическата партия Джо Байдън.

Ники Хейли е бившият постоянен представител на САЩ в ООН. Поражението за нея е още по-голямо, тъй като тя беше губернатор на Южна Каролина в продължение на няколко години и щатът беше смятан за неин бастион.

Ники Хейли отхвърли тази седмица предположенията, че поражението на Южна Каролина ще я накара да прекрати предизборната си кампания, въпреки че става все по-ясно, че пътят ѝ към президентската номинация на републиканците доближава задънена улица.

„Никога не съм виждал Републиканската партия толкова обединена, колкото е сега“, заяви Тръмп по време на реч в столицата на щата Колумбия.

Имиграцията, която Тръмп превърна в основен фокус на предизборната си кампания, беше най-важният въпрос за гласоподавателите на републиканските първични избори в събота, според екзитпол на Edison.

Около 39% от гласоподавателите посочват този проблем в сравнение с 33%, които казват, че икономиката е тяхна основна грижа.

За пореден път обаче екзитполовете също посочиха уязвимостта на самия Тръмп. Близо една трета от гласоподавателите в събота казаха, че той би бил негоден да служи като президент, ако бъде осъден за престъпление.