Ако сте част от НАТО, имайте принос, ако ли не – трябва да се чувствате спокойни, да го напуснете. Това заяви в интервю за агенция Ройтерс водещият съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп. А междувременно стана ясно, че военните министри на НАТО се събират, за да обсъдят гласуваната вчера военната подкрепа за Украйна.

Кийт Келог, пенсиониран генерал-лейтенант и бивш началник на щаба на Съвета за национална сигурност, поясни, че ще настоява за промени в НАТО, ако бившият президент се върне на власт. Това според него може да доведе до загуба на защита на някои страни членки срещу външна атака.

Той каза още, че ако някоя страна членка на Алианса (от общо 31 страни) не успее да похарчи поне 2% от своя брутен вътрешен продукт (БВП) за отбрана, той ще подкрепи премахването на защитата на тази държава по член 5 съгласно Северноатлантическия договор.

Въпросният член 5 гласи, че „атака срещу един член на Алианса в Европа ще се счита за атака срещу всички членове и НАТО трябва да отговори по подходящ начин“. Без тези защити всяка страна членка на Стария континент е изложена на опасност.

„Там, откъдето идвам аз, съюзите имат значение. Но ако ще бъдете част от Алианса, допринесете за него, бъдете част от него“, каза още Келог, който е бил съветник по сигурността и на бившия вицепрезидент Майк Пенс.

Преди няколко дни Доналд Тръмп заяви, че е склонен да поощри Русия „да прави каквото си иска с държавите членки на НАТО, които не са осигурили минимум 2% от БВП за отбрана“. С това той си навлече критика от страна на настоящия американски президента – демократът Джо Байдън, както и на висши западни служители.

„Можете ли да си представите?! Бивш президент на Съединените щати каза това... Целият свят го чу. Най-лошото е, че той го мисли. Нито един друг президент в нашата история не се прекланял пред руски диктатор. Нека го кажа ясно: Никога няма да го направя. За Бога, това е срамно! Това е опасно. Това не е американско“, заяви Джо Байдън в отговор на идеите на Тръм за НАТО.

Кийт Келог отказва да каже дали е обсъждал предложението си с Тръмп, но поясни, че те често са говорили за бъдещето на НАТО. Той посочи също така, че ако бившият президент отново влезе в Белия дом, той вероятно ще предложи среща на Алианса през юни 2025 г., за да се обсъди неговото бъдеще.

Според него „НАТО може впоследствие да се превърне в етапен съюз, в който някои членове се ползват с по-голяма защита от други въз основа на спазването на учредителните правила“.

Западни анализатори са притеснени от тези изказвания, защото Доналд Тръмп е близо до осигуряването на президентската номинация на Републиканската партия за общите избори на 5 ноември. Той и съмишлениците му все по-често дават сигнали, че възнамеряват да преосмислят ангажимента на САЩ към НАТО и отдавна се оплакват, че европейските членове на Алианса не плащат справедлив дял.

В допълнение към отпадането на член 5, Кийт Келог предлага и други по-леки санкции – като например загуба на достъп до обучение или до споделени ресурси за военно оборудване. Според него страните членки на НАТО трябва да могат свободно да се оттеглят от Алианса, ако не могат да отделят съответния финансов ресурс за отбрана.

Кийт Келог обясни също така, че ако член 3 от Северноатлантическия договор не се спазва, защитата, предоставена от член 5, не трябва да се приема като даденост. Член 3 гласи, че „страните членки на НАТО трябва да положат подходящи усилия за развитието на своите индивидуални отбранителни способности“. В текста обаче не се казва, че всяка държава трябва да харчи най-малко 2% от техния БВП за отбрана, страните членки на Алианса обещаха на среща на върха през 2014 г. в Уелс да се доближат до тази цифра до 2024 г.

Според оценките на НАТО от юли миналата година 11 от 31 нации трябваше да постигнат тази цел през 2023 г., включително Съединените щати, Обединеното кралство и няколко източноевропейски нации, близки или граничещи с Русия.

Снимка: Reuters

През декември Робърт О'Брайън, съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп от 2019 г. до 2021 г., който все още обсъжда въпроси на външната политика с бившия президент, каза пред агенция Ройтерс, че налагането на търговски мита на страните от НАТО, които не харчат поне 2% от своя БВП за отбрана, вероятно ще бъде сред политиките за обсъждане по време на втория президентски мандат на милиардера.