Специалният прокурор Робърт Мълър след двегодишното си разследване не е открил доказателства американски представител или човек от кампанията на Доналд Тръмп съзнателно да е заговорничил с Русия, предаде Асошиейтед прес.

Това се казва в резюме от заключенията, съдържащи се в доклада на Мълър, което министърът на правосъдието Уилям Бар изпрати на лидерите на Конгреса и на медиите. 

Мълър обяви в петък, че е приключил разследването, което имаше за цел да проучи твърденията, че хора от екипа на Тръмп, а може би и самият той, са установили връзки с Русия, търсейки помощ за спечелване на президентските избори.

Снимка: EPA

В 4-страничното резюме Бар цитира Мълър, според когото разследването не е констатирало, че Тръмп е извършил престъпление, но и не го оневинява.

Мълър предаде доклада си на министъра на правосъдието, както изисква законът. Лидерите на демократите в Конгреса веднага изразиха недоволство и настояха да бъде публикуван целият доклад, а не само резюме от изводите в него.

Говорителката на Белия дом веднага заяви, че констатациите на Министерството на правосъдието напълно оневиняват президента на САЩ, а адвокатът на Тръмп – Рудолф Джулиани, каза, че прочетеното в резюмето на Бар е „по-добро от очакваното”. 

Мълър е изследвал и въпроса дали Тръмп се е опитал да възпрепятства правосъдието, но не стига до ясно заключение по въпроса.

(БТА)