Доклад на израелското разузнаване твърди, че служители към ООН са участвали в отвличания и убийства по време на нападението на „Хамас“ от 7 октомври срещу Израел, предава Ройтерс.

Докладът посочва, че около 190 служители на Агенцията за подпомагане на палестински бежанци, са сътрудничели на „Хамас“ и „Ислямски джихад“. Има имена и снимки на 11 души.

Един от тях е училищен съветник. В доклада на Израел се твърди, че е оказал „неуточнена помощ“ на сина си при отвличането на жена от Израел при нападението на кибуците.

Друг социален работник от Агенцията за подпомагане на палестински бежанци е обвинен в неуточнено участие в прехвърлянето в Газа на труп на убит израелски войник. Той е координирал доставката на оръжията и автомобилите, използвани от бойците при атаката.

Трети палестинец е обвинен в участие в безчинство в израелския граничен кибуц Беери, в който една десета от жителите са убити.

Обвиненията са, че 190 служители имат връзки с бойци от двете групировки. Това представлявали близо 15% от общия брой служители на Агенцията за подпомагане на палестински бежанци.

Всички служители от Ивицата Газа са около 13 000. Агенцията отказва коментар за доклада с обяснението, че е в ход разследване на ООН.

Румъния, Австрия, САЩ, Германия, Япония, Великобритания, Италия, Нидерландия, Швейцария, Канада, Австралия и Финландия спряха вноските си към Агенцията на ООН за палестинските бежанци.

Генералният директор на ООН Антониу Гутериш обяви, че всеки служител, участвал в акт на терор, ще бъде наказан. В същото време той призова държавите, замразили плащанията, да осигурят хуманитарна помощ към Ивицата Газа.