„Фейсбук“ се провали с ограничаването на разпространението на невярна и подвеждаща информация по здравни въпроси. Това е заключението на проучване, проведено от международната неправителствена активистка група „Авааз“.

Сред темите на дезинформация са „чудодейни“ лекове за COVID-19 и конспиративни теории за съоснователя на „Майкрософт“ Бил Гейтс и приписвани на него пъклени планове за чипиране на световното население.  

Според изчисленията неверните постове са събрали 3,8 милиарда преглеждания от потребители на социалната мрежа от началото на годината. Пикът на търсенията е бил през април, когато коронавирусът се беше разпространил по света и беше обявена пандемия, която остави милиони хора по домовете си под карантина.

В доклада се казва, че подвеждащата информация се разпространява с много по-висока скорост от тази на достоверни източници. Така най-популярните „супер разпространители“ на фейкове са посещавани 4 пъти повече от институции като Световната здравна организация и Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

От социалната мрежа отрекоха заключението и наскоро обявиха, че само между април и юни са изтрили 7 милиона дезинформиращи публикации, свързани с коронавируса и са обозначили като подвеждащи още 100 милиона.

Въпреки това техният алгоритъм e определян като опасен за общественото здраве, особено след като не разпозна конспиративното видео „Пландемик“ преди то да събере милиони гледания. Това заявяват говорители на „Авааз“.

Също така, от всички постове с невярна информация само 16% са били отбелязани от „Фейсбук“ с предупредително съобщение според проучването. От активистката група призоваха социалната мрежа да известява потребителите си, ако се установи, че нещо, което по-рано са прочели е отбелязано като невярно, и да ограничи скоростта на разпространение на статии от източници, известни като ненадеждни.