9-годишно момиченце изчезва безследно на път за училище в германския град Дьобелн, провинция Саксония.

Малката Валерия я няма от понеделник. Цяла седмица дните за семейството ѝ са изпълнени с търсене, страх, несигурност. Бащата на момичето е от Украйна. Той отправя лично видео послание чрез германското издание "Билд".

32-годишният Роман Г. е останал да се бие срещу войските на руския президент Владимир Путин в родината си.

Когато дъщеря му изчезва, армията решава да го освободи. Разрешено му е да пътува до Германия и мъжът е в очакване документите му да станат готови, коментира "Билд".

Той иска да пристигне в Германия възможно най-бързо.

„Билд“ се свърза с Роман Г. по телефона в събота сутринта. Той се намира в Днепропетровска област, близо до оживения град Харков в Източна Украйна. Мъжът твърдо вярва, че детето му е отвлечено и изпраща драматично послание към похитителите.

„Казвам се Роман и съм баща на Валерия - момичето, което изчезна в Германия на 3 юни 2024 г. Вече е шестият ден от издирването ѝ и все още не е ясно къде е дъщеря ми. Бих искал да благодаря на всички, които помагат за намирането на Валерия“, казва Роман.

 

„Докато защитавах спокойния сън на украинските деца на фронта, собствената ми дъщеря изчезна безследно. Обръщам се към онези, които са замесени в нейното изчезване - намерете смелостта в себе си да върнете нашето любимо дете - на нас родителите. Наистина се надявам скоро да мога да държа дъщеря си на ръце“, заявява още той.

Кадър: Билд

Роман е провел последния си телефонен разговор с двете си дъщери в неделя – ден преди изчезването на Валерия. По-малкото му дете Виктория е на 3 години.

По време на разговора 9-годишното момиче е изразило радостта си от добрите си оценки в училище. Говорило е с баща си и за лятната ваканция и че иска да се видят отново в Украйна.

Ден по-късно бившата съпруга на Роман – Надя, му съобщава, че по-голямата му дъщеря е изчезнала безследно.

„Много ми е трудно да организирам мислите си, чувствам се безсилен“, казва Роман Г. пред „Билд“.

 

Двойката се жени през 2015 г., когато Валерия вече е родена. Второто дете се ражда през 2021 г. Година по-късно майката бяга от войната в Германия с двете момичета. Бракът на родителите се разпада по време на войната.

„Разстоянието, войната - всичко това натоварваше брака ни. С Надя се съгласихме, че това не трябва да повлиява на децата ни. Винаги сме се опитвали да им дадем всичко. Разведохме се през 2023 г", споделя Роман.

Той се присъединява към армията, защото „вижда страданието на хората и децата“ и не иска да стои безучастен.

„Исках да помогна. Но докато рискувах живота си тук и защитавах страната си, не можах да защитя детето си. Чувствам се толкова безсилен“, казва украинецът.

Отчаяният баща сам се е свързал с германската полиция: „На 5 юни имах контакт с помощта на преводач. Отговорих на всичките им въпроси.”

Полицията също не изключва възможността момичето да е отвлечено. Разследванията продължават във всички посоки. Разследващите дори са разпитали познати на семейството в чужбина. Полицията в Дьобелн е разделила града на сектори, претърсва имоти и разговаря с жителите.