Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че системата на държавно управление в страната е крайно неефективна и тя трябва цялата да бъде променена, предаде РИА Новости.

„Трябва да се признае, че критиката срещу системата на държавно управление заради недостатъчната гъвкавост, ниска ефективност, е абсолютно справедлива. Държавната машина наистина е мудна. Трябва директно да се признае, че нейният коефициент на полезно действие остава нисък“, заяви Медведев на Международния инвестиционен форум в Сочи.

По думите му сегашната държавна машина съхранява елементи на съветските управленски механизми.

„Ниската ефективност на държавното управление е един от ключовите фактори, които задържат развитието на страната. Именно затова днес ние, макар и не без усилия, не без проблеми, се стараем да преминем от модел на управление „по поръчения“ към управление по резултати. Тоест към проектния подход“, поясни руския премиер.

Макар да е в най-близкото обкръжение на Владимир Путин, Дмитрий Медведев не е сред любимците на руснаците заради някои свои твърде непремерени изказвания.

Неотдавна той посъветва учителите да не очакват по-високи заплати, а да работят и на частно, а в Крим каза на възрастна жена с ниска пенсия „Нямаме никакви пари сега. Когато намерим пари, ще вдигнем пенсиите. Бъди силна!”.

Разследване на опозиционния активист Алексей Навални доказа, че експрезидентът обитава огромно имение, което е собственост на олигарси.