Ако навън е 40-градусава жега, пред машините за печене на месо става около 80 градуса. Това разказва пред местна телевизия Сюлейман Сун, майстор на дюнери с над 10 годишен стаж в заведение в град Диарбекир.
„Измислихме си начин на работа, за да издържаме на непосилната жега. Връзваме си торби с лед на търба и така работим", разказва той.
По думите му на дюнерджиите, а и въобще на всички, които работят при горещи условия, най-трудно им е през летните месеци, пише БТА.
В продължение на цяла седмица температурите в южния турски град Диарбекир надхвърлят 40 градуса, съобщиха от областната Дирекция по метеорология.
„Това лято жегите в Диарбекир настъпиха по-рано. Намерихме такова решение: връзвам на гърба си торба с кубчета лед, която ме охлажда известно време. Като се стопли, поставям нова. Редуваме се с колегата, като излизаме навън и поставяме краката си в студена вода“, обясни майсторът.
Друг майстор на дюнери - Таха Али, казва, че изпивал по около 30 литра вода на ден, за да не се дехидратира през машината за печене на месо.
„От 14 години правя дюнери. По начало времето при нас е горещо, но такива горещини като сега не помня, непосилно горещо е между 10 и 5 часа следобяд. Изпивам по около 30 литра вода на ден. Поръчваме отвън лед, който поставяме в торба и го връзваме на гърба си. Имаме топлоизолационни кутии, пълни с ледена вода, в които охлаждаме краката си“, разказва той.
За да се спасят от жегите, много деца и младежи се хвърлят в басейн в парка Анзеле, където водата е ледено студена, въпреки предупредителните табели за опасност, съобщават диарбекирските медии.