20 деца с хранително отравяне са били приети и прегледани в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово. Децата, които са на възраст от 1,6 до 12 години, са яли днес по обед дюнери от частен павилион в село Розино.

Те са дехидратирани и с повръщане. Едно от децата е в по-тежко състояние с по-ясно изразена дехидратация. Няма опасност за живота им.

Управителят на здравното заведение д-р Обрейко съобщи, че е отстъпил легла от други отделения, за да може 10 от пострадалите пациенти да бъдат настанени в Инфекциозно отделение.

След преценка на лекарите останалите 10 деца или ще бъдат откарани в Инфекциозна клиника Пловдив, или ще бъдат изписани на домашно лечение.

Ще бъдат направени изследвания в Националния център по заразни и паразитни болести. Уведомено е РЗИ. 

От областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Пловдив съобщиха, че сеизвършва проверки във връзка с постъпили сигнали за стомашно неразположение на деца в село Розино. По информация в оплакванията на родителите, сигнализирали в РЗИ и ОДБХ, децата са консумирали храна от заведение за обществено хранене преди да постъпят в училище. След няколко часа 18 деца са се почувствали зле.

Незабавно в обекта са изпратени екипи на ОДБХ-Пловдив.

Обектът притежава временна регистрация за преместваем обект, съгласно Закона за храните, за срок от една година. Удостоверението за регистрация не включва приготвяне на дюнер на място, какъвто децата са посочили, че са консумирали тази сутрин. Инспекторите на областната дирекция са установили, че в обекта се предлагат и други видове храни, приготвени на място, за които не е подадено уведомление.

В хода на проверката не са установени налични готови храни, които да бъдат изследвани в лаборатория. Извършват се проверки на документите за постъпилите в обекта храни и суровини.

Инспекторите са взели проби за лабораторен анализ от кухненски повърхности и натривки, както и от персонала – един готвач, който е и собственик на обекта.

Извършват се проверки и при доставчици, зареждали заведението в последните дни, с цел пълна проследимост на храните.

В резултат на извършената проверка в обекта, на собственика ще бъде съставен акт за установено административно нарушение, заради неспазване на режима на работа, за който е получил разрешение. Обектът е запечатан и се охранява от полицията.

Инспекцията продължава до пълното изясняване на случая.