Необичайна рогата комета, отличаваща се с поредица от избухвания, наречена „дяволската комета“, се приближи най-близо до Земята в неделя около 3 ч. сутринта. Въпреки че кометата не е видима за хората в Северното полукълбо от първата седмица на май, наблюдателите на небето в Южното полукълбо имат по-голям шанс да зърнат размития обект през бинокъл или телескоп, пише Си Ен Ен.

Точно защо динамичната комета придобива форма, която предизвиква сравнения с космическия кораб „Хилядолетният сокол“ от филмите „Междузвездни войни“, когато е експлозивно активна, все още е загадка за учените.

Но небесният обект завършва само една обиколка около Слънцето на всеки 71 години, подобно на Халеевата комета, което прави шансовете да я наблюдаваме отблизо възможност, която се случва веднъж в живота.

Като се има предвид, че кометата няма да премине отново покрай Земята в продължение на десетилетия, колективните наблюдения на астрономите биха могли да дадат ключови сведения за истинската ѝ природа и поведение.

Официално известен като комета 12P/Pons-Brooks, небесният обект направи най-близкото си преминаване покрай Слънцето на 21 април, като се доближи на 74,4 милиона мили (119,7 милиона километра) от нашата звезда.

Снимка: iStock

Кометата прави най-близкото си преминаване до Земята в неделя, но ще бъде на повече от 143 млн. мили (230 млн. км) от нашата планета и няма да представлява опасност. За сравнение, Слънцето е на 93 милиона мили (149 милиона километра) от Земята.

„За хората, които се намират под екватора, следващите седмици и месеци може да са първият добър шанс да видят това нещо от 50-те години на миналия век насам“, каза астрономът д-р Теди Карета, постдокторант в Лоуел.

Двама плодотворни откриватели, Жан-Луи Понс и Уилям Робърт Брукс, независимо един от друг наблюдават дяволската комета - Понс през 1812 г., а Брукс през 1883 г. Но кометата вероятно е направила много пътувания около Слънцето в продължение на хиляди години, много преди астрономите да мислят за кометите като за нещо различно от „нещо странно в атмосферата“, казва Шлайхер.

Астрономите смятат, че масивната комета е с диаметър между 6,2 и 12,4 мили (10 до 20 км).

Редкият „посетител“ има зелен вид, характерен за повечето комети, тъй като те съдържат двуатомни въглеродни молекули, които поглъщат слънчевата светлина и излъчват цвят, който от наша гледна точка изглежда зелен, каза Шлайхер.

Поредица от космически избухвания

През последните осем месеца кометата преживя редица избухвания, които я накараха да изхвърли газ и прах. Макар че подобни изхвърляния не са необичайни за кометите и при други са наблюдавани формата на полумесец или Пакман, трудно е да се каже какво е нормално за Понс-Брукс.

Астрономите подозират, че избухванията на Понс-Брукс са се случили в хода на повтарящи се събития, тъй като топлината изпарява материал във вътрешността на кометата, което води до повишаване на налягането и пробив на повърхността. Макар че експлозията на газ не би била видима в телескопите, прахът, който изхвърля, би създал такива събития, каквито се наблюдават от Понс-Брукс.