Изследване на кръвни проби от маймуни в района на АЕЦ "Фукушима-1" след аварията там показа, че количеството левкоцити и еритроцити в кръвта им е малко, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. Това прави тези животни по-уязвими към болести.

Между април 2012 г. и март 2013 г. екипът на Шиничи Хаяма от Японския университет за науки за живота и ветеринарни науки анализирал кръв от 61 японски макака, които живеят на 70 км от авариралата при земетресението и цунамито от 11 март 2011 г. атомна централа. За сравнение учените анализирали също кръв от 31 маймуни от полуостров Шимокита, разположен на около 400 км от АЕЦ "Фукушима-1".

"В сравнение с маймуните от Шимокита, макаците в района на атомната централа имаха значително по-малко левкоцити и еритроцити в кръвта си. Резултатите навеждат на мисълта, че излагането на ефекта от радиоактивни материали е довело до промени в състава на кръвта на маймуните от района на АЕЦ "Фукушима-1", обясниха авторите на изследването.

Изключвайки възможността тези промени да се дължат на инфекциозна болест или недохранване, учените отбелязват, че са нужни допълнителни изследвания, които да потвърдят получените резултати.

"Това не означава, че животът на макаците е застрашен. Възможно е обаче имунната им система да е отслабена, а в такъв случай тези животни рискуват да се заразят с инфекциозни болести", допълниха от екипа изследователи.

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.