От британско-шведската фармацевтична компания „АстраЗенека“ заявиха, че работят денонощно, за да разрешат проблема с недостига на дози за Европейския съюз. През изминалата седмица стана ясно, че в първите месеци на тази година производителят ще може да достави едва една четвърт от договорените с Европейската комисия дози.

В специална онлайн пресконференция този петък, посветена на одобряването на ваксината на „АстраЗенека“ от Европейската агенция по лекарствата, главният изпълнителен директор Паскал Сорио призна, че има идея да се прехвърлят компоненти от други производствени мощности на компанията по света към Европа, за да се произведат по-бързо нужните дози от ваксината.

3 млн. дози тръгват към ЕС в следващите дни

По думите му 3 милиона дози за Европейския съюз вече са готови и ще отпътуват към страните членки още в следващите дни. Сорио изтъкна: „Преди 9 месеца никой не вярваше, че ще успеем да направим ваксина. Сега тя е факт, но не си мислете, че това е прост процес. Всъщност, той е много, много сложен.“

Изпълнителният директор на „АстраЗенека“ отказа да коментира преговорите с Европейската комисия през последната седмица, започнали след съобщението на компанията за забавяне на доставките, както и публикуването след натиска на Брюксел на договора между двете страни.

Учените: Aко са нужни нови ваксини, те ще бъдат готови за месеци

Що се отнася до съмненията относно ефективността на ваксината на „АстраЗенека“ при хората над 65-годишна възраст Ендрю Полард – директор на екипа на Оксфордския университет обясни: „Данните, с които разполагаме, сочат абсолютно еднакъв имунен отговор при хората под и над 65-годишна възраст. Вярно е, че в момента нямаме достатъчно информация, но това не означава, че ваксината не е ефективна при по-възрастните, просто това все още не е доказано“.

Според учения съвсем скоро се очаква да бъдат публикувани данните от клиничните изпитвания, провеждани в Съединените щати, които вероятно ще допълнят информацията относно различните възрастови групи.

Също така според Полард постигнатото в науката през последната година означава, че ако новите варианти на коронавируса наложат създаването на нови ваксини, това вече може да се случи само в рамките на месеци. Предварителните данни досега сочат, че дори ваксиниран човек да се зарази с някой от новите щамове, той ще преболедува болестта много по-леко.