Отговорът на терористичното нападение срещу редакцията на сатиричния седмичник Шарли ебдо трябва да бъде солидарността на западните общества. Тази теза застъпиха посланиците на Франция и Великобритания в София пред bTV в четвъртък.

„Реакцията във Франция е много хубава. Горд съм, че моите сънародници реагират така. Във Франция има милиони хора по улицата, които защитават свободата на словото”, коментира Ксавие дьо Кабан.

„Ние трябва да застанем заедно срещу тези терористични общности”, заяви на свой ред Джонатан Алън.  


По думите на френския дипломат „всяка демокрация е в риск”. „Ние сме свободни граждани, които можем да живеем свободно и не може до всеки човек да има полицай, който да го следи какво ще направи”, обясни той. Според него подобни прояви като тази в Париж могат да се случат навсякъде – Лондон, Мадрид , Ню Йорк.

„Хората, които са терористи, работят сами и е много трудно в една свободна и демократична държава да следим всички, които са опасни. Разбира се, службите следят ислямистките сайтове и хората, които го посещават”, добави дипломатът.

Не представляват никого, само себе си

„Тези терористи атакуват нашите общи ценности. Те не представляват нито мюсюлманите, нито исляма. Те не представляват  само себе си. Те искат да сеят страх, а най-важният отговор е да бъдем заедно”, заяви Джонатан Алън.

По думите му атентатът не може да бъде разглеждат като отговор на конкретно водена политика от Западните държави в Близкия Изток, а просто всички терористи искат  ние, обикновените хора, да се страхуваме.

Алън смята, че е твърде рано да се даде отговор на въпрос кой ще поеме отговорност. Това е въпрос на разследването и на френските власти, добави той.

Има заплаха в целия западен свят. Видяхме и в България атентат преди две години. Има френски и британски граждани, които искат да пътуват за Сирия през България, посочи той и изтъкна международното сътрудничество срещу тероризма като ключово.  Преди това Ксавие дьо Кабан обясни, че Париж и София работят много успешно по този въпрос.

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел