Деветдесет и три годишен мъж, който твърди че е служил в нацистките СС-дивизии в концентрационният лагер Аушвиц по време на Втората световна война, но е бил само готвач, е обект на разследване от стана на властите в Германия, за възможно съучастие в убийство, съобщава АП.

Ханс Липсиш, е бил депортиран от САЩ през 1983 г., на основание, че е излъгал за нацисткото си минало, когато е имигрирал след края на войната.

Германският прокурор Томас Вил, който си занимава с престъпленията от времето на Втората световна война, заявява пред агенцията, че ново разследване на действията на Липсиш е възможно благодарение на казуса, създаден от процеса срещу Иван (Джон) Демянюк.

Демянюк е първият осъден в Германия на основание, че е служил като пазач в концентрационен лагер, без конкретни доказателства за съучастието му в убийства. Самият Иван Демянюк умира в Германия миналата година, докато обжалва издадената му през 2011 г. петгодишна присъда.

Германската прокуратура в момента обработва информацията, на основание на която ще реши дали да повдига обвинения срещу Ханс Липсиш.