Украинските власти съобщават за загинало дете при обстрел на жилищен блок в Харков. По първоначални данни това е първата цивилна жертва след началото на военната операция на Русия, съобщава специалният пратеник на bTV в Украйна Цветана Балабанова.

Осем взрива има от разните часове на сутринта в Киев. Последният е чут малко преди 12:00 ч. в покрайнините на града. Съобщава се и за удари по още шест украински града – вторият по големина в страната Харков, Мариупол, Одеса, както и срещу намиращите се в западната част на страната Лвов и Луцк.

Президентът Зеленски съобщи, че всички желаещи украинци ще получат оръжие. Украйна скъса дипломатическите отношение с Русия.

Сирени за опасност и обстрел в Киев, ракетни удари и експлозии в големите украински градове и военно положение в цяла Украйна. Жителите на Украйна реагират по различен начин – някои се опитват да напуснат големите градове, а други са твърдо решени да останат.

Рано сутринта президентът Путин обяви "специалната военна операция".

„Народна република Донбас помоли Русия за помощ. Разреших специална военна операция. Съвременна Русия даже и след разпада на Съветския съюз и загубата на значителна част от ядрения потенциал днес е една от най-мощните ядрени държави. Нещо повече - има определени преимущества с най-новите видове въоръжения. Затова никой не трябва да се съмнява, че пряко нападение срещу нашата страна ще доведе до разгром и ужасни последствия за всеки потенциален агресор. В нашите планове не влиза окупация на украински територии, ние на никого и нищо не се каним да налагаме със сила“, заяви руският президент.

Путин призова украинските военни да се предадат и да се приберат у дома. Украйна обвини Русия, че е започнала пълномащабна война.

„Тази сутрин президентът Путин обяви специална военна операция в Донбас. Русия нанесе удари по нашата военна инфраструктура и нашите граничари и гранични поделения. В много украински градове се чуха експлозии. Въведохме военно положение на цялата територия на страната.  Днес е необходимо всички да запазим спокойствие. Ако можете, моля, останете си вкъщи. Не се паникьосвайте. Силни сме, готови сме на всичко“, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

„Това е война. Атака срещу суверенитета на Украйна. Съответно Украйна активира правото си на самозащита, Духът на украинските военни е висок. Нашите защитници са готови да отблъснат агресора и защитят украинската земя“, заяви украинският посланик в София Виталий Москаленко.

В много украински градове отекнаха експлозии. На летището в Мариупол беше заснет и пожар. В Киев се образуваха задръствания от автомобили и хора с куфари, които се опитват да напуснат града. Според украинските власти атака има и от страна на границата с Беларус.  Съобщава се и за нови кибер атаки на сайтове на държавни институции.

  • Военна помощ: Западните държави дават 1,5 млрд. евро на Украйна
  • Специално пред bTV: Говори датчанинът, обявяван за мъртъв от руската пропаганда
  • Боевете край АЕЦ „Запорожие“: ООН поиска създаване на демилитаризирана зона
  • Проф. Станчев за войната: Украинците вярват, че ще победят до края на годината
  • Каква е целта на инициативата "Трибунал за Путин": Пред bTV разказва Святослав Рубан
  • Украйна: 9 руски самолета са унищожени при експлозии в Крим 
  • Русия създава ново голямо формирование на сухопътните си сили
  • Експлозии разтърсиха руска военновъздушна база в Крим
  • Зеленски: Конфликтът с Русия няма да приключи, докато не бъде освободен Крим
  • Украйна нанесе нов удар по главния мост край Херсон