Напрежението в бежанския лагер във френския град Кале е взивоопасно, „бомбата“ ще избухне всеки момент и ще има загинали. Това коментира кореспондентът на bTV Десислава Минчева в предаването „Тази неделя“ по bTV.

Заедно с журналиста Найо Тицин тя засне филма „До Ламанша и назад“, който ще бъде излъчен в „bTV Репортерите“ тази вечер след централната емисия новини.

Филмът е за най-големия бежански лагер на континента, за чието премахване в началото на седмицата заговори френският президент Франсоа Оланд.

Освен че е най-големият, това е и най-старият лагер в Европа. Той съществува от 15 години и в момента в него живеят 12 хил. души. Неслучайно е известен като „Джунглата“.

Когато бяхме там през февруари, си мислехме, че няма как да стане по-лошо. Сега е много по-страшно. Напрежението е изключително високо, то е взирвоопасно. Ще стане и по-страшно, ще загинат хора, каза Минчева.

Тя посочи сблъсъците в лагера от вчера – първо между миграни, а после между мигранти и полиция. Имаше ранени сред обитателите на „Джунглата“, сред униформените, но пострада и журналист.

През февруари в лагера имаше бежанци –  хора, които бягат от война. Тогава говорихме със сирийци. Сега не срещнахме бежанци от война и не срещнахме сирийци. Видяхме бягащи хора, но те бягат от друго, те са икономически бежанци – от Афганистан, Судан и Еритрея, каза Минчева.

Проблемът „Кале“ съществува от 2002 – 2003 г. и непрекъснато сменящите се решения на френските власти показват липсата на стратегия, коментира тя.

Вижте във видеото целия разговор и откъс от филма „До Ламанша и назад“: