Не би трябвало на втория тур на президентските избори във Франция да има големи изненади, каза в предаването "Лице в лице" кореспондентът на bTV във Франция Десислава Минчева. Според нея Еманюел Макрон има повече възможност да придърпа гласове от елиминираните кандидати.

"Президентът Франсоа Оланд, по-малко от 24 часа след изборите, зае една много категорична позиция – ако крайно дясната Марин Льо Пен стане президент, той описа катастрофална картина: „Франция буквално във фалит, Франция извън обединена Европа, извън еврозоната”, нещо на което първата и най-голяма жертва ще е френският потребител. Дали това изказване ще донесе дивиденти на Макрон, защото сигурно ще доведе гласове на социалисти, но пък разочарованите от Оланд са толкова много, че едва ли това може да бъде тълкувано положително за колебаещите се за кого да гласуват", допълни кореспондентът на bTV.

През последната нощ в социалните мрежи се наблюдава появата на много мощни виртуални граждански инициативи. Това са хора, които не желаят да изберат нито Макрон, нито Льо Пен, според тях няма по-малко зло.

Според Десислава Минчева може да се очаква много голям процент на негласуващи на 7 май.