Деветнайсет души, от които 13 деца, загинаха при пожар, избухнал в най-големия търговски център в катарската столица Доха. Сред загиналите са двама спасители от гражданската защита.

Пожарът пламнал в Villagio Mall - комплекс от магазини и ресторанти, пресечен от канали, по които посетителите могат да се разхождат с гондоли.

Според местни медии пожарът избухнал в детска забавачница в комплекса. Огнеборците били принудени да проникнат през покрива, за да евакуират обградените от пламъци деца, тъй като стълбите към разположената на първия етаж забавачница се срутили.

Четири от загиналите деца са испански граждани, съобщиха дипломатически източници в Мадрид. Има и 17 ранени, включително четири деца.

"Изглежда не е имало никакви аларми за пожар или противопожарни пръскачки в мола", заяви пред Ройтерс роднина на загинало в пожара 2-годишно дете.

Целият мол е бил евакуиран, а до входовете му са струпани линейки и полицейски коли. Щетите тепърва ще се уточняват. Прокуратурата е започнала разследване за причините на инцидента.

В богатия на петрол и природен газ Катар живеят голям брой чужденци. Емирството има един от най-високите стандарти на живот в света.