Над 175 палестинци и шестима израелски полицаи бяха ранени вчера, повечето в района на Храмовия хълм в Източен Ерусалим, където десетки вярващи се бяха събрали за последната голяма петъчна молитва преди края на Рамазана, предаде Франс прес.

Сблъсъци избухнаха между палестински младежи, които хвърляли камъни, бутилки и други предмети, и полицаите, които отговорили с гумени куршум и шокови гранати. Сблъсъци имаше и в съседния квартал Шейх Джарах, където всекидневните вечерни протести срещу възможното изселване на палестински семейства в полза на еврейски заселници през последните дни се изродиха в насилие. Червеният кръст съобщи за поне четирима палестинци, ранени там вчера.

Снимка: Reuters

САЩ призоваха за „деескалация на напрежението“ и избягване на изселването на палестинските семейства, а координаторът на ООН за Близкия изток Тур Венеслан изрази „дълбока загриженост“ от ситуацията и призова за „отговорност и спокойствие“.

Снимка: Reuters

Израел е отговорен за опасното развитие на събитията в Стария град, заяви президентът на палестинската автономия Махмуд Абас и поиска да бъде свикано заседание на Съвета за сигурност на ООН. Ислямисткото движение Хамас, управляващо ивицата Газа, призова палестинците да останат в района на джамията от тази вечер до четвъртък сутрин, когато свършва свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Снимка: Reuters

„Израелската окупация трябва да осъзнае, че съпротивата е готова да защити Ал Акса на всяка цена“, заяви Хамас, а израелските арабски партии призоваха за демонстрации в градовете с арабско мнозинство в Израел.

Йордания, която е официалният пазител на мюсюлманските светини в Източен Ерусалим, осъди „варварската агресия“ на израелските сили за сигурност.