Десетки загинаха, след като бяха стъпкани в блъсканица по време на погребалната церемония на покойния генерал Касем Сулеймани в родния му град Керман, съобщиха световните агенции. Има и много ранени.

Хиляди се стекоха за погребението на генерала, убит при въздушна атака на САЩ, което ще се състои по-късно днес.

Напрежението между Съединените щати и Иран след ликвидирането на Сулеймани расте.

Техеран обяви Пентогона за терористична организация, съобщи иранската агенция "Фарс". Вашингтон на свой ред отказа виза на иранския външен министър за заседание на ООН в Ню Йорк.

В същото време Пентагонът беше принуден да разяснява дали планира изтегляне от Ирак или не. Поводът стана изтекло в медиите писмо от командващия на американските сили в арабската страна, в което се намеква за подобен ход. Американският военен министър Майк Епстър обаче беше категоричен, че няма решение за изтегляне.

Според председателя на обединените щабове на американските въоръжени сили ген. Майк Мили, писмото е било зле формулиран документ, целящ единствено да подчертае засиленото движение на американски сили.

Багдад поиска изтеглянето на американските части страната след смъртта на Касем Сулеймани, който беше убит при американски въздушен удар в Багдад.