Отпада задължителната карантина за влизащите български граждани в Англия и Шотландия. Сънародниците ни обаче трябва да си направят тест за COVID-19 до 72 часа и да попълнят формуляр за локализация до 48 часа преди отпътуването.

На първия или втория ден от пристигането на Острова те трябва да си направят и контролен тест за COVID-19. Само ако тестът е положителен те ще бъдат поставени под карантина.

От днес България въведе ограничения за пристигащите чужденци от Великобритания и това доведе до недоразумения и проблеми.

Компанията „Jet2“, която планираше по два чартъра седмично след 23 юли до Бургас, анулира полетите си за този месец. Същото стори и TUI, която летеше четири пъти седмично до Варна.

Промяната доведе до объркване. Надежда Костова живее в Ливърпул и планира от месеци пътуване до България с двете си деца.

“Когато получихме информацията за “червения коридор” между Аглия и България, пишеше, че всички британски граждани са забранени за влизане на територията на България. Бях изумена, защото едното ми дете е с британско гражданство и нъкъде нямаше уточненя какво се случва с тях“, разказа тя.

Отмяната на ограниченията, станали популярни с определението,,Денят на свободата", беше посрещнато с огромни опашки пред нощните клубове, които официално отвориха в полунощ. Имаше и много разнопосочни мнения за премахването на забраните.

„Има твърде много учени, които казват, че ще достигнем 100 000 - 200 000 на ден. Ще нося маска и не виждам какво толкова ще се промени за мен, освен, че ще мога да ходя на бар“, каза дизайнерът Роб Уилмът.

Премиерът Борис Джонсън, който е под карантина заради контакт с положителния за COVID-19 здравен министър Саджид Джавид, прикани всички да бъдат изключително внимателни.

Вчера на Острова са регистрирани 48 000 нови случая на коронавирус, но и минимален брой хоспитализации. С поне една доза е ваксинирано близо 88% от населението на Великобритания, а с две малко над 68 на сто.