Руските сили засилват офанзивата си в Донбас, твърди западното разузнаване. Киев поиска още оръжия и по-тежки санкции срещу Москва, след като я обвини за ракетната атака, която отне живота на над 50 души в Краматорск.

САЩ и ЕС осъдиха нападението. Украинският президент Зеленски отново призова международната общност за подкрепа.

„За съжаление, сме изправени пред враг, държава, която иска да превземе и окупира чужди територии. Ето защо вярвам, че най-сериозното нещо, което може да се направи, е разработването и налагането на мащабни и всеобхватни санкции срещу Русия, както и на пресичането на възможностите за заобикалянето им“, заяви той.

От Киев председателят на ЕК обеща на Украйна ускорен процес за получаване на статут на кандидат за членство.

„Русия ще изпадне в икономически, финансов и технологичен упадък, докато Украйна върви към европейско бъдеще“, заяви Урсула фон дер Лайен.

Белият дом обяви, че ще участва в разследването на атаката на гарата в Краматорск, а британският премиер Борис Джонсън заяви, че нападението показва колко ниско е паднала армията на Путин. Репортери на място продължават да показват последиците.

„Ще има разследване, защото атаката тук би могла да бъде квалифицирана като военно престъпление. Това е очевидна атака срещу цивилни“, заяви кореспондентът на „Скай нюз“ Джон Спарк.

Русия твърди, че единствено украинската армия притежава ракети, с каквито беше нанесен ударът. В Москва – промени в ръководството на руските въоръжени сили. Според западни медии начело на операцията е назначен генерал с богат опит в Сирия.