Демонтират исторически мост в Ротердам през лятото, за да може новата суперяхта на основателя на „Амазон“ – Джеф Безос, да премине, пише Би Би Си.

Тя вече се строи от холандска фирма и ще бъде най-голямата в света. Луксозната яхта ще включва помощна яхта, както и хеликоптерна площадка. Предвижда се да е дълга 127 метра и висока 40 метра.

Стоманеният мост Конингшавен де Хеф e с дълга история и е национален паметник. От 2014 до 2017 г. е ремонтиран основно и спира работа, а властите тогава обещават, че няма да бъде демонтиран отново.

Местните власти обаче твърдят, че няма да бъде практично яхтата на Безос да се строи другаде от икономическа гледна точка. По думите им проектът е много важен и затова предпочитат да демонтират съоръжението.

Ротердам също така е обявен за морска столица на Европа. Следователно корабостроенето е важно за общината, посочва местната управа.

Ще бъде премахната средната част на моста, а Джеф Безос ще плати на Ротердам за частичния демонтаж. Смята се, че процесът ще отнеме няколко седмици, а след това мостът ще бъде възстановен в сегашния си вид.